1-3 dages levering
Gratis fragt & retur på yogatøj
Stort udvalg til yoga & fitness
90 dages fuld returret
Kundeservice 72 28 95 95

Solen giver os lys, liv og sved på panden

Solen har alle dage fascineret os mennesker og også i yogatraditionen har solen en helt særlig status. Solhilsnen - Surya Namaskar - er en klassisk yogasekvens, der hylder den livgivende sol og lyset. Både det lys, vi kan se og det guddommelige lys, der siges at eksistere i alt levende.

solhilsen

Hvis du dyrker yoga, har du med meget stor sandsynlighed lavet en solhilsen. Måske har du lavet hundredevis. Solhilsnen findes i flere variationer og bruges ofte som opvarmningssekvens i både hatha- og vinyasayoga. Den er særligt god at lave som det første, når man står op om morgenen, da den vækker, strækker og bringer ny, frisk energi til hele kroppen, men kan bruges på alle tidspunkter af dagen.

Solhilsnen kan være en forholdsvist dynamisk og fysisk krævende sekvens, der sparker pulsen i vejret og giver sved på panden, men den kan også praktiseres i et roligt tempo og kan modificeres og varieres i det uendelige, så den også passer til dig, der er ny til yoga eller har særlige hensyn at tage.

At give slip og flyde med åndedrættet

Solhilsnen er en fast del af visse yogatraditioner, heriblandt Astanga Vinyasa yoga. Den indgår som en del af de sekvenser, dvs. stillinger sammensat i en bestemt rækkefølge, som man laver på en Astanga klasse. Her er bevægelserne koordineret med åndedrættet, og der lægges stor vægt på præcision. Yoga, der kæder stillinger sammen i dynamiske sekvenser og har fokus på at koordinere bevægelse og åndedræt, kaldes med en bred betegnelse for vinyasa yoga.

Vinyasa betyder "at placere noget på en særlig måde", og man oplever ofte mange gentagelser af sekvenser eller dele af sekvenser på en vinyasa-klasse. Repetitionen gør, at øvelserne nærmest "programmeres" ind i kroppen, så hjernen ikke behøver være så aktiv. Når bevægelserne begynder at flyde mere frit, i en uafbrudt strøm af ind- og udåndinger - nærmest helt af sig selv - kan man få følelsen af at det er selve åndedrættet, der skaber bevægelserne i kroppen.

Det er her, følelsen af at "være i flow" kan opstå. Når vi kan lade os absorbere fuldstændig af dét, der foregår netop nu. Når vi slipper kontrollen. Når vi kan sætte hjernen og dens tankespind lidt på stand-by og bare tillade os at være til og opleve, dét der sker. Vinyasa yoga kræver vores fulde opmærksomhed for at synkronisere bevægelser med åndedræt og derfor kan den kraftfulde praksis, hvor vi bevæger os fra stilling til stilling bringe os ind i denne tilstand af flow - en meditativ tilstand, hvor alting synes at flyde sammen og være i samklang. Det kan være stærkt vanedannende og fører ofte til oplevelser af synkronicitet, større samhænge og flow i andre dele af livet.

Fortvivl ikke, hvis det slet ikke er den oplevelse, du har når du laver solhilsner. Det er en yogaform, der stiller krav både til fysisk form og evnen til at fokusere opmærksomheden på åndedrættet, så det kræver en del vedholdende træning. På samme måde som børn, der skal lære at cykle, skal træne. Først med støttehjul, så med støtte fra en voksens hånd i ryggen - og så med ét går alting op i en højere enhed, du giver slip og ungen cykler afsted, som om han aldrig havde bestilt andet. På samme måde kan du i vinyasa yoga pludselig opleve, at du kan give slip og bare "flyde" med dit åndedræt uden at skulle tænke nærmere over det. Uden at vide præcis hvordan det skete. Just hang in there…

Solhilsen A i detaljer På sanskrit, det oprindelige oldindiske sprog, der bruges i forbindelse med yoga, hedder solhilsnen Surya Namaskar. Surya betyder "sol" og Namaskar betyder "at hilse". Surya Namaskar A er den perfekte all-round sekvens. Den er designet til at centrere dig, fokusere din opmærksomhed og styrke dig både fysisk og mentalt. Hver stilling har sine unikke egenskaber og sat sammen, kommer du hele kroppen og energi-spektret igennem.

Bjergets stilling (Tadasana) fokuserer opmærksomheden og bringer dig i kontakt med dit åndedræt.

Stående foroverbøjning (Uttanasana) bringer ro til nervesystemet og løftet af brystkassen (Ardha Uttanasana) styrker musklerne omkring rygsøjlen.

Når du træner Planken (Phalakasana) og dét, at sænke kroppen langsomt til gulvet i med bøjede albuer og en lige linje fra hælene til toppen af hovedet (Chaturanga Dandasana) bliver du stærkere og mere udholdende.

Bagoverbøjningen kobra (Bhujangasana) eller opadvendt hund (Urdhva Mukha Svanasana) åbner forsiden af brystet og rygsøjlen og stimulerer og løfter energien.

Hundestrækket (Adho Mukha Svanasana) giver dig jordforbindelse og mulighed for at genetablere kontakten til åndedrættet. Hundestrækket er både en foroverbøjning og en omvendtstående stilling, og et godt all-round stræk.

Stående foroverbøjning (Uttanasana) virker centrerende og når du igen lander i bjergets stilling, har du afsluttet en runde af solhilsen A.

Se en guidet runde af Surya Namaskar A her.

Videoen er venligst udlånt af Yogavivo - www.yogavivo.dk.

Få styr på udstyret

For det meste bruger man ikke udstyr til vinyasa yoga, fordi man ret konstant er i bevægelse, at det kan derfor være svært at nå den detaljerede justering af stillingerne. Men et godt og skridsikkert underlag er uundværligt, hvis du vil have mest muligt ud af den kraftfulde praksis. Vinyasa yoga er fysisk krævende og får mange til at svede, så det kan være svært at stå fast på yogamåtten. Du kan enten vælge at bruge en skridsikker måtte, der er vand-/svedabsorberende fx denne fra SureGrip eller du kan lægge et Yoga Grip Towel henover din yogamåtte. Et Yoga Grip Towel er også nødvendigt, hvis du laver yoga i et opvarmet lokale, som til Bikram Yoga eller Hot Yoga. Et yogatæppe er også godt at have, da du sandsynligvis kommer til at svede til vinyasa yoga og derfor nemmere kan blive kold under den afsluttende meditation eller afspænding.

solhilsen

FIND YOGA



Se alle yoga steder

Gratis E-bøger