1-2 dages levering
Gratis fragt & retur på yogatøj
Stort udvalg til yoga & fitness
90 dages fuld returret
Kundeservice 72 28 95 95

Yogastilarter

Fælles for yogastilarterne er at de søger at skabe en balance mellem krop, sind og sjæl. Yoga bliver ofte forbundet med de fysiske stillinger (asanas), men er i ligeså høj grad en spirituel praksis henimod et liv i mere balance.

Nogle mennesker har meget gavn af meditation og åndedrætsøvelser, mens andre hælder til en overvejende fysisk og bevægelsesorienteret udfoldelse. Der er ikke nogen yogastilart som er den bedste. Det handler om at finde en yogastilart og en lærer som passer til ens udvikling og behov.

Nedenfor ser du en kort beskrivelse af nogle af de mest populære yogastilarter.

Aerial yoga er en kreativ og energisk yogaform og yoga, der foregår i en slags hængekøje af silkestof, der er fastgjort i loftet. Derved opnår man noget, der minder om vægtløshed, og som gør det muligt at træne kroppen på helt nye måder. Grundlaget for Aerial yoga er Hatha yoga og de klassiske stillinger, men hængekøjen giver mulighed for at gå dybere i strækkene og træne andre muskelgrupper end i de traditionelle stillinger. I Aerial yoga styrker man balanceevnen og dermed også evnen til at koncentrere sig og fokusere. Alle kan have glæde af denne form for yoga.

Akro-yoga er en legende yogaform, hvor man træner nærvær og tillid i par af to eller tre. Man skiftes til at være henholdsvis "base", "flyver" og "spotter" og træner kvaliteter som stabilitet, styrke, omsorg, tillid, nærvær og handlekraft. Der er fokus på fællesskab, samhørighed og det at dele sin yoga med andre.

Anusara yoga er grundlagt af John Friend i 1997. Her vægtes det spirituelle element og det personlige udtryk i stillingerne. Anusara yoga er baseret på vestlige biomekaniske principper for alignment af kroppen i de fysiske stillinger og det filosofiske afsæt er den tantriske filosofi og idéen om, at vi alle har en "iboende godhed" og er perfekte - præcis som vi er.

Astanga yoga - eller Astanga Vinyasa yoga - ligger til grund for mange andre typer af Vinyasa yoga og er en fysisk krævende yogaform, der giver styrke, fleksibilitet og udholdenhed. I Astanga yoga laver man faste serier af stillinger, der udføres i flow og med fokus på åndedrættet. Man starter med første serie, og når man mestrer den, kan man fortsætte til de mere avancerede serier. Der er seks i alt. Astanga yoga bliver undervist som guidede klasser eller som traditionelle Mysore-klasser, hvor eleverne laver serien i deres eget tempo, mens underviseren giver individuelle justeringer og forslag.

Bikram yoga er fast serie af 26 stillinger og 2 åndedrætsøvelser udviklet af Bikram Choudhury. Bikram Yoga praktiseres i et rum, der er varmet op til 40 grader, hvorfor man sveder meget. Varmen virker udrensende, i det den hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer. Bikram Yoga er fysisk udfordrende, men kan dyrkes af alle uanset alder og fysisk formåen.

Børneyoga er yoga for de mindste. Historiefortælling, leg og brug af alle sanserne er udgangspunktet for yogaøvelserne.

Chandra yoga er en blid og rolig yogaform med en blanding af korte flow-sekvenser og god tid i de enkelte stillinger. Ordet Chandra betyder måne på sanskrit. I modsætning til solen, der symboliserer varme og kraft og udadvendthed, repræsenterer månen det kølige, indadvendte og beroligende. Der arbejdes målrettet med åndedrættet og med at skabe smidighed og bevægelighed i kroppens led der lægges især vægt på siddende og liggende stillinger.

Chanting eller Mantra-sang hører til det, man kalder for devotional yoga eller Bhakti yoga. Man bruger sin stemme og stemmens vibrationer til at åbne energien i kroppen og dermed bringe krop, sind og ånd i balance. På mange almindelige yogaklasser, bruges chanting - fx Aum i starten og slutningen - til at samle energien og skabe øget fokus og kultivere en følelse af fællesskab.

Five Element yoga er en balancerende og energigivende praksis. The Five Element Form er en del af den oprindelige tantriske yogaform Tattwa Shuddhi Sadhana og videreudviklet af Peter Clifford. Den består af dynamiske yogateknikker, der sammensættes kombineres med åndedræt og visualisering.

Gravidyoga er for kvinder i alle stadier af deres graviditet. Programmerne er skræddersyet til den gravide krop og tilpasses den enkelte, så alle for mest muligt ud af dem. Gravidyoga holder kroppen stærk og smidig under graviditeten og forbereder kvinden fysisk og mentalt på den forestående fødsel.

Hatha yoga dækker over den fysiske yogapraksis, og langt de fleste yogaformer, der bliver undervist i vores del af verden, falder under den overordnede kategori "Hatha yoga". Hatha yoga bliver dog ofte brugt til at beskrive en simpel, basic yogapraksis, der indeholder klassiske yogastillinger, meditation og åndedrætsøvelser - oftest udført i et roligt tempo med pauser mellem stillingerne. Fokus i Hatha Yoga er typisk på at udføre de klassiske stillinger korrekt og efter kroppens kunnen. Ha betyder 'sol' på Sanskrit og tha betyder 'måne'. Sanskrit er det oldindiske sprog. Hatha repræsenterer dualiteterne i livet - yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga forsøger at balancere disse modstående kræfter.

Hot yoga er en samlebetegnelse for yoga, der udføres i et opvarmet lokale. Under kategorien Hot yoga finder man bl.a. Hot Yin yoga, Hot Hatha yoga og Hot Vinyasa yoga. Desuden har flere Hot yoga-studier skabt deres egne signatur-klasser med skræddersyede sekvenser.

Iyengar yoga er grundlagt af B.K.S. Iyengar og lægger stor vægt på detaljer og teknik i stillingerne for at sikre korrekt alignment af kroppen og for at forbedre kropsholdningen. I Iyengar yoga anvendes redskaber såsom blokke, bælter, stole og tæpper. Der er god tid i hver stilling og man bruger vejrtrækningen bevidst til at komme dybere ind i stillingen. Det er en god yogaform for begyndere, der gerne vil lære god yogateknik og fungerer også fint for folk med skader, da tempoet er langsomt og man kan arbejde terapeutisk i stillingerne.

Jivamukti yoga er fysisk udfordrende, intellektuelt stimulerende og mentalt beroligende og har primært fokus på spirituel udvikling. En Jivamukti klasse har et tema eller filosofisk afsæt og er bygget op omkring vinyasa-sekvenser (stillinger, der laves i flow) krydret med meditation, chanting på sanskrit, affirmationer og dybde-afspænding. Jivamukti yoga blev grundlagt af David Life og Sharon Gannon i 1984.

Kripalu yoga er en blid yogaform, hvor den personlige, individuelle oplevelse er i fokus. Alle øvelser tilpasses den enkelte, så man altid arbejder ud fra sit eget niveau og lærer gennem kroppen. Kripalu er for alle, der har lyst til at kombinere den fysiske praksis med en dyb indre oplevelse og et spirituelt fokus.

Kundalini yoga indeholder fysiske øvelser og stillinger, men er koncentreret omkring åndedrætsøvelser og chanting. Formålet er bl.a. at vække Kundalini-energien - symboliseret af en sammenrullet, sovende slange ved bunden af rygraden - og få denne kraftfulde energi til at bevæge sig op langs rygraden gennem kroppens chakraer for til sidst at nå hovedet og krone-chakraet, hvor den kan og give en stærk spirituel oplevelse. Kundalini-energien er meget kraftfuld og Kundalini yoga bør derfor kun udøves i samarbejde med en erfaren lærer, indtil man er fortrolig med øvelserne og deres effekter.

Restorativ yoga er en samlebetegnelse for Hatha yoga, der virker afspændende, afstressende og genopbyggende. Øvelserne, der er støttet af tæpper, hynder, blokke m.v., foregår i et meget roligt tempo med god tid til at give slip på spændinger og lade nervesystemet falde til ro og regenerere. De fleste stillinger laves enten liggende eller siddende på gulvet og holdes i op til 20 minutter.

Sivananda yoga er en blid form for yoga, der anbefaler en sund vegetarisk livsstil og positiv tænkning og meditation. Stilen er grundlagt i 1957 af Swami Vishnu-devananda, forfatteren til en af den moderne yogalitteraturs klassikere: "The Complete Illustrated book of Yoga". En Sivananda time består af 12 klassiske Hatha yogastillinger, solhilsner, chanting, meditation og dybdeafspænding.

Tantra yoga handler ligesom kundalini yoga om at arbejde med den kraftfulde Kundalini-energi. Tantra yoga er ikke udpræget fysisk træning, men i højere grad en spirituel praksis med det formål at forøge og arbejde med energi. I modsætning til tantrisk sex, der handler om seksuel forening af individer, handler Tantra yoga om at forene den mandlige og kvindelige essens i det enkelte individ.

Tri yoga er bygget op som en treenighed af fysiske stillinger, åndedræt og mudra (hånd- og fingerstilliger/-tegn, der har en symbolsk betydning og forsegler energi) og den udføres i en kombination af flow og statiske stillinger. Et af kendetegnene ved Tri yoga er bølgelignende rygradsbevægelser og åndedrætssynkroniserede bevægelser, der skal vække livsenergien (prana). Grundlagt i 1980 af Kali Ray, som har hentet megen af sin inspiration i Kundalini yoga.

Viniyoga bygger på serier af yogastillinger udført i flow, hvor bevægelserne er synkroniseret med åndedrættet, men Viniyoga er betydeligt blidere end fx Astanga yoga og derfor særdeles velegnet til begyndere. Udover de fysiske stillinger - asanas - praktiseres pranayama (åndedrætsøvelser), bandha (kropslåse), chanting (mantra-sang), meditation, personlige ritualer og studier af yogatekster. Viniyoga er udviklet af Gary Kraftsow og bygger på T. Krishnamacharya og T.K.V. Desikachar's traditionelle undervisning.

Vinyasa yoga - også kaldet Power yoga eller Flow yoga - betegner de mere dynamiske former for yoga, hvor yogastillingerne udføres i et hurtigt tempo og bliver sat sammen i kortere eller længere sekvenser. Der er sjældent pause mellem stillingerne og fokus er på at skabe flow og at bevæge kroppen i takt med åndedrættet. I Vinyasa yoga er overgangen fra én stilling til en anden lige så vigtig som dét at være i en stilling. Det vedvarende fokus på bevægelse og åndedræt kan frembringe en tilstand af meditation i bevægelse. Ved udførslen af Vinyasa yoga dannes der meget varme i kroppen og det hjælper til at udskille affaldsstoffer. I mange former for Vinyasa yoga - Astanga Yoga undtaget - vælger underviseren ofte selv, hvilke stillinger, der skal indgå og i hvilken rækkefølge. Derfor kan du opleve at lave nye sekvenser fra gang til gang. Vinyasa-sekvenser kan også opleves på en Hatha yoga klasse, fx i form af de klassiske solhilsner, hvor bevægelserne kædes sammen med hinanden og synkroniseres med åndedrættet.

Yin yoga er en stille og meditativ yogaform udviklet af Paul Grilley. Yin yoga kombinerer visdom fra Taoisme og kinesisk akupunktur med den indiske yogafilosofi. I Yin yoga arbejder man passivt med strække kroppens bindevæv, og det er et godt supplement til de fleste andre yogastilarter, hvor man arbejder med at styrke og strække musklerne. I Yin yoga holdes stillingerne i længere tid (fra 3 til 10 min), så der er tid til at give slip og lade tyngdekraften gøre sit arbejde.


Du er velkommen til at sende os en mail hvis du har tilføjelser til listen.