Leveringstid: 1-2 hverdage
GRATIS fragt & retur på tøj
Kæmpe udvalg til yoga & fitness
60 dages fuld returret
Kundeservice 72 28 95 95

Yoga – træning for krop og sind

Af cand.mag. psych. og exam.yogalærer Laila Tórsheim - www.yogakompagniet.dk

Yoga er et 5000 år gammelt træningssystem for krop og sind, der mere end nogensinde har noget at tilbyde. Yoga er ikke religiøst eller mystisk, men handler dybest set om at være tilstede i det man gør lige nu og – ikke mindst – at være tilstede med et overskud af energi og glæde. Min lærer, yogien T.K.V. Desikachar, siger det sådan:

”Yoga is a state in which you are present – really present – in every moment in every action.”

Yoga er et unikt redskab til at lære sine ressourcer og kvaliteter at kende, at fokusere dem og derved bedre føre dem ud i livet.

I det moderne liv er mange tilbøjelige til alene at bruge hovedets ressourcer – med yoga inddrages også kroppens intelligens, og derved opnår man en helhed. Den unikke kropsbevidsthed som yoga giver gør, at man kan reagere sundt på kroppens signaler, og derved kan man forebygge en række skavanker som fx dårlig ryg, spændingshovedpine og stress.

Yoga virker på en gang afstressende og vitaliserende. Den er desuden styrkende og smidiggørende samt dybt regenererende. Skavanker som dårlig ryg, spændingshovedpine, fordøjelses- og søvnproblemer forebygges og afhjælpes ved regelmæssig praksis. Den enkeltes energi og modstandskraft øges. Mentalt vil man desuden opleve et bedre kendskab til sig selv og sine ressourcer samt en større oplevelse af indre ro.

Meditation – enkelt og effektivt

For mange er det svært at holde rigtigt fri – tankerne kender ikke til fyraften. Finder man ikke en effektiv måde at koble af på, ender det med stress, manglende koncentrationsevne og svigtende hukommelse og hyppige perioder med mentalt fravær. Alle ting der blokerer kreativiteten.

Meditation øger koncentrationsevnen, fremmer årvågenhed, kreativitet og nedbringer stress. Derudover styrkes den mentale balance i situationer under pres og man vil opleve en øget klarhed i sit liv.

Meditation er en praktisk metode baseret på både flere tusinde år gammel visdom, og samtidig er metoden og resultaterne dokumenteret af moderne videnskab. Et enkelt og effektiv redskab, som alle kan lære.

”Yogaen formidler nogle redskaber og skaber et rum – en pause i hverdagen – som gør os i stand til mærke os selv både fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og spirituelt. Den forener og skaber balance i det vi oplever som konflikt- og modsætningsfyldt. Dermed åbnes døren til hjertet, og til at leve et ærligt og autentisk liv.

Når man træner med yoga bruger man tid på og beskæftiger sig med sig selv. Det får nogle til at sige ord som ”egoistisk”, ”navlepilleri” etc. Det er dog langt fra min opfattelse! Tværtimod synes jeg at den styrke og balance yogaen giver mig både fysisk og mentalt skaber et øget overskud og i forhold til omverdenen. ”Du må selv være den forandring som du ønsker at se i verden” sagde Gandhi.

Selvom yogafilosofien beskæftiger sig en del med netop Gandhis pointe, og med vores relationer til andre mennesker er det dog langt fra alle der har denne indgang til at starte med at lave yoga.

Nogle gør det for at arbejde med en dårlig ryg, med migræne, med graviditetsgener, overvægt, stress, kropslige traumer efter trafikuheld eller med overgreb. Andre kommer fordi de føler at de er gået i stå i deres yogapraksis, i deres liv mere generelt eller fordi de ønsker at arbejde med deres spirituelle udvikling. Nogle kommer fordi de har ømme skuldre, men finder ud af at det er noget andet end skuldrene de har brug for at arbejde med og ønsker at fokusere på…

For mig som underviser er alle grundene særdeles relevante indgange til yogaen, og min opgave som underviser er at støtte den enkelte i det de nu er til undervisning hos mig for. Derfor arbejder jeg i stigende grad med den del af yogaen som hedder prana vidya på alle mine kurser – prana vidya er ”viden om selvhealing/selvhelbredelse”.

Meditation

Yoga er for alle uanset alder, køn, størrelse og tidligere erfaringer med yoga. Det er derfor heller ikke nødvendigt at være specielt smidig eller stærk. Det har større betydning at du har lyst til at arbejde med dig selv og din krop. At du tør være autentisk i forhold til hvad du føler, og respondere ærligt på det kroppen fortæller dig.

Om artiklens forfatter: Laila Tórsheim er exam. yogalærer og cand.mag. i psykologi med speciale i stress og yogaens psykologi. Hun er stifter og leder af Yogakompagniet, der er fast tilknyttet en række danske virksomheder omkring undervisning i yoga, meditation og kurser i stresshåndtering. Hun har desuden en bred erfaring som underviser i enetimer, på retreats samt på kurser og yogaferier i ind- og udland. Udover yoga tilbyder Yogakompagniet yoga for gravide & fødselsforberedelse.
Flere af de Yoga DVD'er som forhandles her på Yogaudstyr.dk er med Laila Tórsheim som underviser.

FIND YOGASe alle yoga steder

Gratis E-bøger